4H - Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa

Föreläsningar/kurser

Föreläsningar våren 2018

Har du önskemål om föreläsningar eller kurser som du vill att gården arrangerar så kontakta oss gärna på: storaskuggan2@hotmail.com

GETFÖRELÄSNING

Ulf Carlberg som är utbildad biolog och har en enorm kunskap om getter kommer att hålla ett föredrag om Jämtgetter för oss här på gården. Ulf är även en engagerad helgskötare och kör bocken Willmer på alla våra marknader. Han har skrivit flera artiklar i Allmogegetens tidning ”Heidrun”. Föreläsningen passar stora som små.

NÄR: Lördagen den 3 februari kl. 13-14

PLATS: Stora Skuggans 4H-gårds klubbhus

föreläsningen är kostnadsfri för medlemmar. Anmälan senast 26/1-18

FÖRELÄSNING om hovens anatomi

Vår egna hovslagare Hans Westerberg kommer ännu en gång hålla sin mycket uppskattade föreläsning om hovens anatomi. Hans har arbetat som hovslagare i över 25 år och är en av landets främsta hovslagare. Det Hans inte kan om hovar är inte värt att veta. Ta med dig alla frågor du har!

NÄR: Onsdagen den 25 april kl. 18-19.30 PLATS: Stora Skuggans 4H-gårds klubbhus

föreläsningen är kostnadsfri för medlemmar. Anmälan senast 18/4-18

 

HELGKÖTARKURS:

Helgskötarutbildningen är både en teoretisk och praktisk utbildning i djurskötsel anpassad till de djurslag vi har på gården. Utbildningen är gratis, förutom medlemskap i Stora Skuggans 4H-klubb.

Att vara helgskötare innebär att du som vuxen (tillsammans med en annan helgskötare) ansvarar för djurens skötsel på helgdagarna. Arbetet är ideellt.

Tiderna är 8-15 lördagar och söndagar, under lov och röda dagar är det heldag 8-17 enligt ett rullande schema. På sommaren är det heldagar som gäller, då endast lägerverksamheten är igång. Det blir ungefär var 5-6:e vecka, lite beroende på hur aktiv du själv vill vara. Det är obligatoriskt att gå både den praktiska och den teoretiska delen för att bli helgskötare.

Ibland kan helgskötarna fungera som lammnings-, killnings- och grisningsvakter, självklart i samverkan med personal.

   Utbildningen innehåller följande:

¤ Praktisk och teoretisk djurskötsel

¤ Rasteori – historia

¤ Djurens beteende – hantering

¤ Foderteori

¤ Säkerhet i ladugården

¤ Sjukdomar

¤ Lite om 4H´s Organisation och historia

Nästa kurstillfälle är: -

Anmälan görs via anmälningsformuläret här!