4H - Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa

Föreläsningar/kurser

Föreläsningar våren 2018

Har du önskemål om föreläsningar eller kurser som du vill att gården arrangerar så kontakta oss gärna på: storaskuggan2@hotmail.com

FÖRELÄSNING om hovens anatomi

Vår egna hovslagare Hans Westerberg kommer ännu en gång hålla sin mycket uppskattade föreläsning om hovens anatomi. Hans har arbetat som hovslagare i över 25 år och är en av landets främsta hovslagare. Det Hans inte kan om hovar är inte värt att veta. Ta med dig alla frågor du har!

NÄR: Onsdagen den 25 april kl. 18-19.30 PLATS: Stora Skuggans 4H-gårds klubbhus

föreläsningen är kostnadsfri för medlemmar. Anmälan senast 18/4-18

GETFÖRELÄSNING

Ulf Carlberg som är utbildad biolog och har en enorm kunskap om getter kommer att hålla ett föredrag om Jämtgetter för oss här på gården. Ulf är även en engagerad helgskötare och kör bocken Willmer på alla våra marknader. Han har skrivit flera artiklar i Allmogegetens tidning ”Heidrun”. Föreläsningen passar stora som små.

NÄR: Lördagen den 3 februari kl. 13-14

PLATS: Stora Skuggans 4H-gårds klubbhus

föreläsningen är kostnadsfri för medlemmar. Anmälan senast 26/1-18

 

LEDARTRÄFFAR:

Ledarträffarna är till för alla från 11 år som är ledare i klubben. Tillsammans hittar man på olika aktiviteter, under våren kommer vi att ha 4 ledarträffar på följande datum:

Onsdagen den 21 Februari kl. 18-19.30. Tema Lantraser. Djuransvarige Anna Segerström kommer att hålla ett föredrag om gårdens lantrasdjur. Vi avslutar med frågestund och fika.

Söndagen den 18 Mars kl. 17-19 Tema Ledarskap & Värderingar. Eliza Jones som är en ”gammal” 4H:are kommer att föreläsa om ledarskap och berätta om hennes egna erfarenheter. Det kommer också att vara lite teambuilding och roliga övningar man får prova på och så FIKA såklart. Missa inte det!

Tisdagen den 17 April kl. 18-20. Tema Islandshästen. Gårdsföreståndare Annika Jansson kommer att berätta om Islandshästen, dens historia och mycket mer. Missa inte detta!

Måndagen 21 Maj. Tema ”Jakten på den försvunna Guld-fyrklövern”. Anna Gustafsson som är känd för de flesta kommer tillsammans med er ge sig ut på skattjakt för att hämta tillbaka Guld-fyrklövern. Det blir en helkväll med både äventyr och tid att umgås samt FIKA såklart!

Varje träff har olika teman och inför varje träff får alla ledare ut en inbjudan där det står hur ni anmäler er. Har ni några frågor kan ni kontakta: Storaskuggans.miniledare@hotmail.com

 

HELGKÖTARKURS:

Helgskötarutbildningen är både en teoretisk och praktisk utbildning i djurskötsel anpassad till de djurslag vi har på gården. Utbildningen är gratis, förutom medlemskap i Stora Skuggans 4H-klubb.

Att vara helgskötare innebär att du som vuxen (tillsammans med en annan helgskötare) ansvarar för djurens skötsel på helgdagarna. Arbetet är ideellt.

Tiderna är 8-15 lördagar och söndagar, under lov och röda dagar är det heldag 8-17 enligt ett rullande schema. På sommaren är det heldagar som gäller, då endast lägerverksamheten är igång. Det blir ungefär var 5-6:e vecka, lite beroende på hur aktiv du själv vill vara. Det är obligatoriskt att gå både den praktiska och den teoretiska delen för att bli helgskötare.

Ibland kan helgskötarna fungera som lammnings-, killnings- och grisningsvakter, självklart i samverkan med personal.

   Utbildningen innehåller följande:

¤ Praktisk och teoretisk djurskötsel

¤ Rasteori – historia

¤ Djurens beteende – hantering

¤ Foderteori

¤ Säkerhet i ladugården

¤ Sjukdomar

¤ Lite om 4H´s Organisation och historia

Nästa kurstillfälle är: –

Anmälan görs via anmälningsformuläret här!