Ryafår
På Stora Skuggans 4H-gård har vi haft Ryafår sedan 35 år.
På gården har vi Ryafår. Under hösten betäcks fåren för får får inte får, får får lamm! Lamningen brukar ske under slutet på mars, början på april. Två gånger om året så klipper vi fåren, med ullen tovar och spinner vi. Fåren älskar att bli borstade och matade med knäckebröd.
Ryafåret har sitt ursprung i de svenska och norska lantrasfåren. Rasen framavlades med en lång, vågig och glansig ryaull som mål. Ryafåren har sin starkaste förankring i Dalarna, Västerbotten och i västra Sverige. Totalt finns det för närvarande omkring 1200 ryafår registrerade i Sverige.
Fåren heter
- Öronnr 23011 ILON
- Öronnr 19041 INGELA
- Öronnr 21002 INES
- Öronnr 21004 INDRA
- Öronnr 21009 RUT
Historia
Axel Nilsson kom från ett lantbrukshem och var övertygad om att ullen i gamla svenska ryor hörde till en lantras, som syntes ha dött ut. Han reste land och rike kring i början av 1900-talet för Nordiska Museets räkning och passade då på att söka efter ryafåret. Med Emma Zorns hjälp fick han napp och fann några små besättningar i Skattungbyn och på Sollerön i Dalarna. Det är ättlingar till dessa, som utgör basen för nutida bevaringsarbete.
Kullornas fåfänga räddade rasen
Vid industrialismens genombrott hade ryafåret svårt att stå sig i konkurrensen med andra ullproducerande raser. Eftersom ryafåret är ganska småväxt och smäckert till sin karaktär gav det inte mycket kött. Endast kullorna trängtade efter den lockiga och glansiga lammullen för att smycka sina dräkter. Det blev ryarasens räddning.
Idag uppskattas åter ryaullens unika egenskaper. Fortfarande är inte efterfrågan tillräckligt omfattande för att ge lönsamhet men fårets personliga egenskaper som lättskötta, vänliga och jämförelsevis okomplicerade att föda upp appellerar till uppfödarna och ullens egenskaper börjar bli mer erkända och eftertraktade.
Ryafåret räddas än en gång – Ryaklubben bildas
Ryaklubben bildades 1978 efter ett stormöte i Dalarna. Från början kändes det angeläget att arbeta med ull och ullpriser men snart stod det klart att en förening för ryafåret även har andra uppgifter att fylla. Klubbens främsta syfte är att bevara ryafåret som ren ras. Ryan är en av landets utrotningshotade raser. Den renrasiga vita ryan är idag relativt väl konsoliderad och de svarta djuren ökar i antal.
Ryafåren som ras
Ryafåret härstammar från de svenska, norska och ryska lantrasfåren. Det är ett medelstort får med relativt korta ben. Den långa ullen bildar knäbyxor kring de ullfria benen, svansen är kort (ca 15 cm) och ullfri, liksom ansiktets panna, hjässa och kinder.
Ullen ska vara lång, stark och ha hög glans. Lätta lamningar, hög fruktsamhet och förmåga att söka föda i oländig terräng är andra rastypiska egenskaper. Ryafåret har ett vänligt uttryck i sitt pärlemorskimrande ansikte och stora vackra ögon.
Familjen får- Mamma – Tacka, Pappa – Bagge, Barn – Lamm