Hästar
Gården har hästar av olika raser som lämpar sig väl för den verksamhet vi har. Islandshästarna som bor på gården används i vår ridskola, turridning och till ridning för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.
Vi har även en Shetlandsponny, Pirat som är född 2010. Han är pigg, glad och sällskaplig. Trots sin lilla storlek är han väldigt stark. Pirat är både inkörd och inriden och används i all verksamhet på gården.
Shetlandsponnyn kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland där de funnits i cirka 10 000 år. Under 1800-talet användes ponnyerna för att transportera torv och senare i kolgruvor i Storbritannien men har nu blivit populära som ridponnyer för barn, till körning och även i ponnygalopp, ponnytrav och inom cirkusen. Shetlandsponnyn är en lättfödd men mycket envis ponny. Den är mycket liten och blir aldrig över 107 cm i mankhöjd. En mindre variant som aldrig blir över 86 cm i mankhöjd kallas för Minishetland.
Sist men inte minst har vi vår Nordsvenska Brukshäst, Delisia som är född 2009. Delisia är en otroligt arbetsglad häst med positiv energi och väldigt trygg i körning.
I början av 1900-talet började man använda namnet Nordsvensk häst för de lokala hästarna som man hittade i Dalarna i slutet av 1800-talet. Dessa hästar var lättfödda, sunda och hade ett gott terrängsinne. 1924 tog skogsbruket fart och Nordsvenska hästen var otroligt betydelsefull, samma år bildades Föreningen Nordsvenska Hästen. Ända fram till mitten av 1960-talet användes hästen flitigt men sedan tog motordrivna maskiner alltmer över. Det var även då man delade upp Nordsvensken i två raser, Nordsvensk Brukshäst för den grövre typen som lämpar sig väl för skogsbruk och Kallblodstravare för den mer smäckra typen som lämpar sig väl för travbanan. Idag är hästen återigen högt värderad för sina fina egenskaper och används som en allroundhäst både i körning, som ridhäst i hoppning, dressyr, fälttävlan och westernridning.
Eftersom Nordsvensken avlades fram för skogs- och jordbruksarbete och än idag används inom dessa områden har bruksprov för Nordsvensken utarbetats. Bruksprovet består bland annat av timmerkörning i terräng och mätning av dragförmågan med en ergometer. Föreningen Nordsvenska Hästen bedriver avels- och bevarandearbetet framåt.
Kortfakta om hästen:
- Hästar kan ”låsa” sina leder och stå upp och sova
- Hästar kan inte kräkas
- Hästarna är gräsätare
- Hästarna är ett flockdjur vilket betyder att de vill vara i ”grupp”
- Hästens fötter kallas för hovar, den som sköter om hästens hovar heter hovslagare. Hovslagaren verkar (klipper ned) hästens hovar var 6:e-8:e vecka.
- Hästen har 28 meter långa tarmar
- Hästar tillhör familjen Equus. Equus härstammar från antikens Grekland och betyder ”Snabbhet”.
- En av dom första hästraserna hette Hyracotherium. Den var liten som en räv och hade tår istället för hovar. Den är ursprunget till dagens hästar.
- Sammanlagt i världen idag finns ungefär 75,000,000 hästar.
- Genomsnittsåldern för en häst är 20 – 25år, dock finns det hästar som blivit äldre.
- Världens, nu kända, äldsta häst blev hela 62år gammal, den kallades ”Old Billy”.
- När det gäller ponny så blev den äldsta 54år
- Världens minsta hästras är Falabella där dom största exemplaren blivit 74cm höga.
- Världens minsta ponny, ”Little Pumpkin”, blev endast 35.5cm hög.
- Världens största häst var en shire som hette Sampson, han blev ungefär 220cm hög.
- Samson blev även världens tyngsta då han vägde hela 1524kg.
- Det finns mer än 350 olika hästraser.
- När man talar med en häst så reagerar den mer på tonfall än på ord.
- Hästar har två blinda punkter, en rakt bakom och en rakt framför dom.
- Man kan se på hästens tänder hur gammal den är. När den är fem år har den fått alla tänder, sen ser man på längden på tänderna.
- Världsrekordet i hastighet med häst är ungefär 69km/h, det sattes av en fyraårig häst som hette Big Racket.
- Hästar visar genom sitt ansiktsuttryck hur dom mår, dom använder då sina öron, näsborrar och ögon. Man ska se upp för en häst med vidgade näsborrar och öronen bakåt.
- Nästan alla föl föds under natten för att inte rovdjur ska se dom.
- I vilt tillstånd så bestämmer stoet när och vart flocken ska gå medan hingstarna bara följer med.
- Hästen var det sista vilda djuret att bli domesticerat.
- En häst kan dricka upp till 40 liter vatten på en dag.
- Man kan förutse en hästs färg på fölpälsen. Dom ändrar ofta färg flera gånger och får oftast inte sin ”riktiga” färg innan dom är två år.
- Hästar gör av med mer energi när dom ligger ner än när dom står upp.
- Hästar kan inte andas genom munnen, därför ser man aldrig en häst flåsa som en hund.
- Hästar har ganska bra minne, om du länge varit med en häst så kommer den ihåg dig hur länge som helst. Detta gäller dock inte om du varit med hästen under en kort period