Uppfödning av Fransk vädur

Stora Skuggans 4H-Gård bedriver uppfödning på kaninrasen Franskvädur sedan 2007. Vi avlar på färgerna: Blå, Madagaskar, Havanna och Isabella, helfärgade, mantlade samt otter.  Vi försöker ta 2 kullar per år beroende på hur många honor vi har i avel.

 

Vill ni köpa kanin hos oss  så kan ni ställa er i vår kölista, maila då vad ni har för önskemål om kön, färger, om ni ska ha den som sällskap eller till avel osv.

 

Har ni några frågor är ni välkomna att kontakta gården och prata med Anna Segerström eller Kina Flodin. Kontaktuppgifter hittar du HÄR. 

 

I avel har vi en hane som heter Åsa-Nisse och har färgen Otter havanna samt en hona som heter Eva-Lotta och har färgen Otter blå. Båda kommer från Sämjestas kaniner. På gården bor också våra pensionerade franska vädurarna Vigor och Klara. 

 

Under våren 2024 kommer Åsa-Nisse och Eva-Lotta att ställas ut och stambokföras.

Den Franska väduren

Är en av jätteraserna och väger mellan 5,5 och 8 kilo som fullvuxna. De är alltså stora kaniner, och ofta väldigt lugna och trevliga. Kaninerna trivs i grupp och vi ser gärna att man har minst två kaniner tillsammans.

 

Eftersom Franska väduren är så stor så kräver den en stor yta att vara på. Det är att föredra att kunna ha kaninerna i ex. lekstugor med tillhörande rastgård, då mår de som bäst.

 

För oss är det viktigt att vi avlar på friska och meriterade individer. Därför ställs alla våra avelsdjur ut samt stambokförs. En av gårdens eldsjälar Kina Flodin är med och driver vår avel och ställer ut våra kaniner.

 

Alla kaniner som säljs har stamtavla samt är öronmärkta. Vi är registrerade i Sveriges Kaninavelsföreningars riksförbund som kaningård och har tre certifierade kaninuppfödare på gården, en kurs via jordbruksverket.