4H - Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa

Kurser/föreläsningar

Kurser Hösten 2019

Har du önskemål om föreläsningar eller kurser som du vill att gården arrangerar så kontakta oss gärna på: Storaskuggans4hgard@telia.com

KRANSKURS

Vill du lära dig att binda kransar och få en fin julkrans att hänga på dörren? Maj som är utbildad florist har bundit otaligt med vackra kransar under årens lopp och kommer nu guida er genom denna förmiddag. Allt material ingår. Max 8 deltagare!

NÄR: Lördagen den 30 november kl. 10-12 KOSTNAD: 500 kr

PLATS: Stora Skuggans 4H-gårds klubbhus

Anmälan görs senaste den 22 november HÄR!

LEDARTRÄFFAR:

Ledarträffarna är till för alla från 11 år som är ledare i klubben. Tillsammans hittar man på olika aktiviteter! Ansvarig för ledatträffarna är Felicia, Filippa och Fiona. Varje träff är mellan kl. 18-20.

Under hösten kommer ledarträffarna vara dessa datum:

 • Onsdag 25 september Brännboll och pick-nick med djuren”
 • Tisdag 15 oktober Tema Häst
 • Onsdag 20 november Tema lek och pyssel”
 • Fredag 13 december ”Luciatåg med djuren och fika”

Anmäl er till: Storaskuggans.miniledare@hotmail.com

Inför varje träff får alla ledare ut en inbjudan där det står hur ni anmäler er. Det kommer även ut påminnelser på facebook och instagram. Har ni några frågor kan ni kontakta: Storaskuggans.miniledare@hotmail.com

HELGKÖTARKURS:

Helgskötarutbildningen är både en teoretisk och praktisk utbildning i djurskötsel anpassad till de djurslag vi har på gården. Utbildningen är gratis, förutom medlemskap i Stora Skuggans 4H-klubb.

Att vara helgskötare innebär att du som vuxen (tillsammans med en annan helgskötare) ansvarar för djurens skötsel på helgdagarna. Arbetet är ideellt.

Tiderna är 8-15 lördagar och söndagar, under lov och röda dagar är det heldag 8-17 enligt ett rullande schema. På sommaren är det heldagar som gäller, då endast lägerverksamheten är igång. Det blir ungefär var 5-6:e vecka, lite beroende på hur aktiv du själv vill vara. Det är obligatoriskt att gå både den praktiska och den teoretiska delen för att bli helgskötare.

Ibland kan helgskötarna fungera som lammnings-, killnings- och grisningsvakter, självklart i samverkan med personal.

Utbildningen innehåller följande:

 • Praktisk och teoretisk djurskötsel
 • Rasteori – historia
 • Djurens beteende – hantering
 • Foderteori
 • Säkerhet i ladugården
 • Sjukdomar
 • 4H´s Organisation och historia

Nästa kurstillfälle är: Våren 2020

Intresseanmälan gör du HÄR!

Körkurs

Under hösten kommer Anna Segerström att hålla en grund kurs i körning och tömkörning på gården. Kursen riktar sig till dig som är över 16 år och vill lära dig mer om dessa moment. Kursen kommer bestå av både praktiska och teoretiska bitar och blir som ett första steg till att lära sig köra häst och vagn. 

Datum: Torsdagar v. 35- v.42 kl. 15.30-17 Kostnad: 1750 kr 

Max 3 deltagare. Anmäl dig HÄR!

Ridträning

Annika Jansson kommer under hösten att ha privatlektioner som man kan boka in för att finslipa sin ridning. Man rider ensam eller två och två och varje ridpass är 50 minuter. Vid anmälan, skriv önskemål på dag samt tydligt vilken nivå du rider på så vi kan anpassa.

Kostnad: 650 kr Anmäl dig HÄR!